728 x 90

Професори, които наричат дезинформацията на Covid-19 “глупости”

Професори, които наричат дезинформацията на Covid-19 “глупости”

Преди няколко години ДЖЕВИН УЕСТ ИНФОРМИРА колегата си професор от Вашингтонския университет Карл Бергстрьом да създаде нов курс по обширни данни. “О, да, въвеждам курс, наречен “Наричане на глупости по отношение на големите данни” – каза Бергстром. Двамата си сътрудничиха за курса, наречен “Да се обадиш на глупостите”, който разшири обхвата, за да включи инструкции

Преди няколко години ДЖЕВИН УЕСТ ИНФОРМИРА колегата си професор от Вашингтонския университет Карл Бергстрьом да създаде нов курс по обширни данни. “О, да, въвеждам курс, наречен “Наричане на глупости по отношение на големите данни” – каза Бергстром.

Двамата си сътрудничиха за курса, наречен “Да се обадиш на глупостите”, който разшири обхвата, за да включи инструкции за откриване и обезвреждане на неверни твърдения за факти и наука във всичко – от презентации на TED до медицински статии. Facebook и Google, например, са социални медии и интернет гиганти.

Новият коронавирус се появи месец по-късно. Професорите бързо разбраха, че това ще бъде най-трудното им задание в областта на съдебната скатология. Както описват Бергстрьом и Уест, епидемията е въвела Miracle-Gro в “естествената екосистема на глупостите”, както я описват Бергстрьом и Уест. Независимо дали информацията е истинска, човешката природа и обществото – особено онлайн – предлагат психологически и парични предимства за привличане на вниманието. Президентът на САЩ често разпространяваше лъжи за коронавируса, а реакцията на правителството изостри ситуацията.

Новият коронавирус се появи месец по-късно. Учените моментално осъзнаха, че това ще бъде най-трудният им проект в областта на съдебната скатология досега. Както описват Бергстрьом и Уест, епидемията е въвела Miracle-Gro в “естествената екосистема на глупостите”, както я описват Бергстрьом и Уест. Независимо дали информацията е истинска, човешката природа и обществото – особено онлайн – предлагат психологически и парични предимства за привличане на вниманието. Президентът на САЩ често разпространяваше лъжи за коронавируса, а реакцията на правителството изостри ситуацията.

Бергстрьом и Уест са били на първа линия, докато болестта се е разпространявала. Затрупани са с искания за помощ и са помогнали за разчистването на дезинформацията на Ковид-19 в Twitter и на други места. Това, което са открили, дава съвети за разпознаване и избягване на информационните опасности, които възникват по време на пандемии – и подсказва, че ще се ориентираме в тях още известно време.

Миналата седмица Бергстрьом, специалист по инфекциозни болести, проследи вирусна тема в Twitter, в която неврологът Скот Минцер от университета “Томас Джеферсън” във Филаделфия се позовава на неидентифициран интензивист, за да изобрази интензивните отделения в Сиатъл, отдалечени на 2800 мили, наводнени от умиращи пациенти. В него се твърди, че лекарите отказват на пациентите с наднормено тегло достъп до животоспасяващи технологии.

Бергстрьом провери дали твърденията са верни и получи многобройни отговори, които ги отричаха. Той се обадил и на Минцър, който първоначално защитил публикациите му, преди да ги изтрие, според него. “Поуката е да бъдем скептични към историите без източници, от втора ръка, особено когато са зашеметяващи и драматични”, добавя Бергстром. “Споровете относно точността не бяха основната причина да го сваля”, казва Минцър пред WIRED.
В събота вечерта Бергстрьом прекара много часове в изготвяне на тема от 31 туита, оспорваща широко разпространено есе в Medium на технологичен работник, който твърди, отчасти въз основа на опита си във вирусния маркетинг, че правителството прекалява със строгите ограничения на личното движение. Medium бързо премахна публикацията и я замени със съобщение, в което се твърди: “Тя е в процес на разследване или е открита в нарушение на правилата на Medium”, се казва в него.

Някои консерватори се обединиха около изтрития пост в Medium, който авторът е публикувал отново на друго място, твърдейки, че премахването му е нарушило правото му на свобода на словото. Бергстрьом твърди, че опровергаването на позицията и намесата му във форума на МБАЛ Сиатъл са предизвикали изблик на онлайн омраза. Според него усилията му за проверка на фактите са били изтъкнати в тролски платформи като 4chan. Според предварителния анализ на базата данни от туитове, свързани с коронавируса, събрани от UW от средата на януари, десните тролове агресивно разпространяват дезинформация за Ковида-19.

Според Уест, след като веднъж материалът е бил разпространен онлайн, той може да бъде възприет като авторитетен дори от тези, които знаят по-добре. По-рано този месец негов приятел го попитал дали може да помогне на зъболекарите в щата Вашингтон, които решавали дали да не затворят вратите си за пациенти. Едно от най-влиятелните доказателства в дебата беше публикация в Medium. Ръководител на маркетингова компания без опит в областта на общественото здраве предупреди за опасността от пандемията и представи графики и модели, които е създал, за да предвиди бъдещото ѝ разрастване. Уест обяснява: “Това бяха медицински специалисти, едни от най-застрашените работници, които споделяха информация от неопитен източник.” На 19 март губернаторът на щата нарежда да бъдат отменени всички посещения при зъболекар, които не са спешни.

Дилемата “Ковид-19” доведе и до появата на множество примамливи, но объркващи, ако не и направо фалшиви инфографики и карти. Бергстрьом се противопоставя на широко разпространеното сравнение “ябълка срещу ябълка”, което сравнява бързо нарастващия брой смъртни случаи от коронавирус с по-значителния, но постоянен брой смъртни случаи от хронични заболявания като малария.

Когато виждате каквито и да било визуализации на Ковид-19, дори и от реномирани източници като Центъра за контрол на заболяванията, Катрин Д’Игнацио, професор от Масачузетския технологичен институт и съавтор на неотдавнашната книга Data Feminism, съветва да внимавате. Центърът за контрол на заболяванията (CDC) предоставя карта със засенчване, която показва броя на случаите на коронавирус по щати в диапазони. Поради този формат, известен като хороплетна карта, големите щати като Калифорния изглеждат по-засегнати от по-малките щати, въпреки че имат по-ниски нива на инфекция, според Д’Игнацио.

Много графики и карти не представят огромната несигурност в данните, свързани с Covid-19, която е резултат от трудностите при увеличаване на тестовете, особено в Съединените щати. Служител на щата Охайо наскоро заяви пред WIRED, че броят на случаите в нейния щат вероятно е неточен 10 000 пъти. Според Д’Игнацио чистите линии, геометричните форми и надеждните източници на данни изразяват авторитет при визуализацията на данни. “В случаи като днешния обаче тези условности ни провалят.” Според нея имигрантите, жените и хората с ниски доходи е по-вероятно да са сред липсващите случаи, тъй като те имат по-малко желание или възможност да потърсят изследване.

 

Уест казва, че е щастлив да види как медицинските специалисти се борят с фалшивата информация във Facebook и Google въпреки измамата. Така например социалните медии и интернет гигантите добавят банери и филтри за борба или забрана на дезинформацията за коронавируса. Според Уест това означава, че тези корпорации могат да направят повече за противодействие на други видове фалшиви новини, например около изборите. Той казва: “Те са доказали, че могат да направят повече”.

 

Бергстрьом смята, че подобно на самия вирус SARS-nCoV-2 най-добрият начин да подобрите информационната си диета за Ковида-19 в момента е да ограничите излагането на информация. Той твърди, че актуализирането на информацията на петминутен каданс не е от съществено значение при криза с надвиснала физическа опасност, като например природно бедствие или военна зона.

 

“Това е бедствие, което се развива на забавен ход, статистически, и ние можем да видим само части от него”, казва той. “Призовавам хората да отделят по един или два пъти на ден, за да четат какво се случва от надеждни сайтове като The New York Times, STAT или WIRED, а ако трябва да използват Twitter, да блокират хаштаговете.”

 

Изпратете тази статия на приятелите си, а след това се изключете и си измийте ръцете след няколко часа.

 

Robert Teran
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos