728 x 90

Отказва ли се Байдън от опрощаването на студентски заеми в голям мащаб?

Отказва ли се Байдън от опрощаването на студентски заеми в голям мащаб?

Колежът е твърде скъп в САЩ. В продължение на десетилетия както затъналите в дългове възпитаници на университетите, така и политическите експерти са съгласни с това. С изключение на Люксембург, Съединените щати харчат повече за висше образование на студент, отколкото развитите страни. А според ОИСР прекомерните такси за обучение в Америка “почти нямат връзка със стойността,

Колежът е твърде скъп в САЩ. В продължение на десетилетия както затъналите в дългове възпитаници на университетите, така и политическите експерти са съгласни с това. С изключение на Люксембург, Съединените щати харчат повече за висше образование на студент, отколкото развитите страни. А според ОИСР прекомерните такси за обучение в Америка “почти нямат връзка със стойността, която студентите могат да придобият в замяна”.

В резултат на този провал на политиката студентите и завършилите висше образование в САЩ са натрупали студентски дългове в размер на над 1,7 трилиона долара. Опрощаването на студентските заеми се превърна в определяща кауза на американската левица.

Точно преди встъпването си в длъжност Джо Байдън призова Конгреса да опрости 10 000 долара от студентския дълг на всеки кредитополучател, но пакетът на президента за облекчаване на условията по COVID не съдържаше никакво опрощаване на заеми. Нито пък бюджетът на Байдън на стойност 6 трилиона долара, който той публикува през май, включва някакво облекчение на студентските заеми.

Това обаче не изключва възможността за опрощаване на студентски заеми. Ето и разбивката на битката за облекчаване на дълга в момента.

Какво каза Байдън, че ще направи, за да помогне на кредитополучателите на студентски заеми?

По време на кандидатурата си Байдън се застъпи за следното:

– опрощаване на до 10 000 долара федерален студентски заем за всеки кредитополучател

– опрощаване на всички студентски дългове, поети от студенти, които са посещавали държавни институции или институции с нестопанска цел, обслужващи малцинства.

– Удължаване на срока на действие на съществуващата програма за опрощаване на заеми за обществени услуги чрез опрощаване на 10 000 долара студентски дълг годишно за всяка година, през която кредитополучателят работи в публичния сектор или в нестопанска организация, но не повече от пет години.

Междувременно Байдън препоръча държавните колежи да станат безплатни за деца от семейства с доходи под 125 000 долара годишно и да се разширят стипендиите Pell, за да се реши основната криза с достъпността на колежите.

Сенаторите Чък Шумър (окръг Ню Йорк) и Елизабет Уорън (окръг Масачузетс) постигнаха споразумение, в което призоваха Байдън да предприеме изпълнителни действия – т.е. без одобрението на Конгреса – за заличаване на 50 000 долара федерален дълг по студентски заеми за всеки кредитополучател.

Както по съществени, така и по процедурни причини Байдън отхвърли този план. “Не мисля, че имам право да [анулирам студентския дълг], като подпиша писалката”, отбеляза президентът през февруари. Отделно от това той твърди, че 50 000 долара е прекомерна сума, особено като се имат предвид сравнително високите заплати на американците, които завършват университети с високи такси.

Защо опрощаването на студентските заеми не беше включено в бюджета на Байдън?

И така, въпреки че Байдън разби мечтите на прогресивните хора за опрощаване на дълговете, той все още иска Конгресът да заличи голяма част от студентските дългове. Въпреки това в искането си за бюджет до Конгреса той отказа да включи опрощаване на студентски заеми.

Това би могло да се дължи на не на фактори решение. Един от тях е, че крехкото законодателно мнозинство на Демократическата партия има ниска толерантност към увеличаване на федералните разходи; някои демократи се опасяват от увеличаване на данъците, а други – от разширяване на дефицита. Поради това политическо ограничение Байдън няма да осъществи всяка инициатива, за която се застъпваше по време на кампанията си. В действителност не е ясно дали президентът ще прокара своите най-важни политически инициативи, включително инвестиции в изменението на климата, инфраструктурата, грижите за възрастните хора, грижите за децата, универсалната предучилищна подготовка, детските надбавки, платения отпуск и безплатното обучение в общинските колежи.

Облекчаването на студентските дългове изглежда е на последно място в списъка с приоритети на президента. В опит да затвърди своите “умерени” качества, по време на кампанията си той не говори почти нищо по темата и не се свени да подчертае противопоставянето си на анулирането на заеми на стойност над 10 000 долара на кредитополучател (което беше поставено под въпрос заради необичайно амбициозните му обещания за разходи). В неотдавнашното интервю за “Ню Йорк Таймс” Байдън посочи, че не се смята за “прогресивен”, защото “тази идея, че отиваш в Пенсилвания и казваш: “Аз съм прогресивен”, каза той.
плащат общо 70 000 долара годишно, а обществото трябва да плаща за това?” “Не съм съгласен.” Решението за триангулация по тази тема не е напълно нелогично. Демократите се нуждаят от подкрепата на гласоподавателите, които не са с висше образование, но някои проучвания сочат, че американците, които никога не са посещавали колеж, имат лошо мнение за опрощаването на студентските заеми: Според проучване на Harris-Yahoo Finance, публикувано през февруари, американците с диплома за средно образование или по-малко са 65% против и 35% за опрощаване на студентски дългове. Въпреки това някои проучвания разкриват, че хората, които не са завършили колеж (тези, които са посещавали колеж, но не са го завършили), подкрепят опрощаването с малко по-голяма разлика от завършилите колеж. Във всеки случай изглежда, че голямото мнозинство от американците подкрепят някаква форма на опрощаване на федерални студентски заеми.

Малко вероятно е бюджетното искане на Байдън за облекчаване на студентските дългове да е променило нещо съществено. Умерените демократи в Сената вече показаха, че напълно спокойно могат да отхвърлят исканията на президента. Към момента на писане на настоящия доклад Сенатът не разполага с необходимите 50 гласа за опрощаване на 10 000 долара на кредитополучател. Тъй като Конгресът има последната дума по отношение на разходите, президентските бюджети са по същество документи за връзки с обществеността. От политическа гледна точка Белият дом изглежда е решил, че ограничаването на размера на бюджетното му предложение до 6 трилиона долара е от съществено значение, отколкото да успокои ентусиастите за опрощаване на дългове.

Решението на Белия дом обаче има и друга причина: Въпреки резервите на Байдън относно правомощията му да премахне студентските дългове без одобрението на Конгреса, Белият дом е поискал от министъра на образованието Мигел Кардона да изготви писмо, в което да проучи законността на подобна стъпка. В момента това разследване се провежда между министерствата на правосъдието и на образованието. Марк Кантровиц, специалист по висше образование, смята, че Байдън изчаква резултата от меморандума, преди да потърси подкрепата на Конгреса.

Възможно ли е Байдън да премахне дълга без одобрението на Конгреса?

Идеята, че президентът може да похарчи повече от 1 трилион долара за премахване на студентските дългове в САЩ – съвсем сам, с едно движение на перото – може да изглежда пресилена. Концепцията обаче се основава на солидна правна теория.

Законът за висшето образование от 1965 г. дава на Министерството на образованието правомощието да “прави компромис, да се отказва или да освобождава от всякакви права, права на собственост, претенции, дългове или искания, независимо от това как са придобити, включително и от справедливост или право на откупуване”. Понастоящем федералното правителство притежава около 92% от всички студентски дългове, според реформата, въведена при Барак Обама през 2010 г. Това означава, че Министерството на образованието дължи над 1,5 трилиона долара студентски дълг на американците и има очевидната способност да се откаже от “всяко свое вземане”, което му позволява едностранно да заличи целия този дълг.

За мен тази теория е логична. За да функционира обаче, тя трябва да има смисъл за федералните съдии, а федералната съдебна система, благодарение на президентството на Тръмп, е доста консервативна. През ноември Кантровиц заяви пред NBC, че използването на изпълнителна заповед за опрощаване на федерални студентски заеми ще бъде изправено пред съдебен процес и предварителна заповед и че в крайна сметка ще се провали.

За да се постигне повсеместно опрощаване на студентски дългове чрез изпълнителни действия, трябва да се случат три неща:
Министерството на образованието трябва да определи, че Байдън има право да опрощава студентски дългове.
Байдън трябва да избере да използва тези правомощия.
Съдебната власт трябва да подкрепи претенцията на Байдън за това правомощие.

И трите сценария изглеждат малко вероятни. Както вече посочих, Байдън не проявява особено вълнение по въпроса за студентските дългове и полага големи усилия да избегне предизвикването на вълнение. Използването на неясна федерална разпоредба, за да се осигури облекчаване на финансирането в размер на 430 млрд. долара за малцинството американци с училищни дългове – в нарушение на Конгреса и въз основа на последователна, но противоречива правна теория – не изглежда да е играта на чичо Джо. Нещо повече, председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви в края на юли, че не вярва Байдън да е компетентен да премахне студентските дългове чрез изпълнителна власт.

Какво точно прави Байдън, за да се пребори с кризата със студентските дългове?
Макар че президентът изрази резерви относно цялостното опрощаване на студентските дългове, неговата администрация работи за облекчаване на тежестта върху кредитополучателите чрез административни промени и законодателни мерки. В първия ден от встъпването си в длъжност Байдън удължи срока на спиране на изплащането на студентските заеми до края на септември (администрацията обаче не очаква да удължи този срок повече, така че длъжниците ще трябва да плащат отново през октомври). Междувременно пакетът от мерки за облекчаване на COVID на Байдън е в процес на разработване; Американският спасителен план съдържа разпоредба, която прави доходите от опростени студентски заеми необлагаеми до края на 2025 г., което означава, че ако имате опростени студентски заеми преди 2026 г., никога няма да се сблъскате с данъци върху тях. Въпреки че клаузата не е по искане на Байдън и евентуалното ѝ значение не е известно, тя премахва потенциална пречка пред широкото опрощаване.

По-голямата част от мерките на администрацията по отношение на студентските дългове най-вероятно ще бъдат Съществуващи схеми за опрощаване на дългове, които ще бъдат пренаписани съгласно новите разпоредби. Белият дом вече беше предприел стъпки за намаляване на бюрокрацията и за осигуряване на достъп на кредитополучателите до опрощаването на дългове. Приемането на пълния пакет от регулаторни реформи обаче ще отнеме време, тъй като те трябва да преминат през дълъг процес на изслушване и разглеждане. Сред промените, към които се стреми администрацията, са:

В заключение, все още съществува възможност за цялостно опрощаване на заеми. Въпреки това администрацията на Байдън вероятно ще проведе предимно реформи с малък обхват, които ще бъдат от полза за избрани видове кредитополучатели. За разлика от тях, повечето кредитополучатели ще продължат да страдат от отговорностите на неефективната и затънала в измами американска система за висше образование.

Robert Teran
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos