728 x 90

Въпреки възраженията съкращаването на финансирането на университетските курсове по изкуства в Англия ще бъде осъществено.

Въпреки възраженията съкращаването на финансирането на университетските курсове по изкуства в Англия ще бъде осъществено.

След като препоръките за намаляване на финансирането на художествените и творческите дисциплини във висшето образование бяха потвърдени от университетския регулатор, министрите бяха обвинени в “една от най-големите атаки срещу изкуствата и развлеченията в английските институции в живата памет”. Когато предложените съкращения бяха разкрити за първи път по-рано тази година, артисти и музиканти започнаха кампания за

След като препоръките за намаляване на финансирането на художествените и творческите дисциплини във висшето образование бяха потвърдени от университетския регулатор, министрите бяха обвинени в “една от най-големите атаки срещу изкуствата и развлеченията в английските институции в живата памет”.

Когато предложените съкращения бяха разкрити за първи път по-рано тази година, артисти и музиканти започнаха кампания за противопоставяне, обвинявайки правителството, че пренебрегва “културното национално здраве”, като се стреми към “катастрофално” намаляване на финансирането на университетските програми по изкуствата.

Според правителствените приоритети спорните реформи засягат специфичен поток на финансиране, насочен към скъпоструващите дисциплини във висшето образование. Те ще доведат до отнемане на средства от предметите, свързани с творческите изкуства. В същото време се инвестират повече средства в други скъпоструващи предмети като наука, технологии, инженерство и математика (STEM), медицина и здравеопазване.

Реклама

От Обществената кампания за изкуствата заявиха, че съкращенията ще застрашат жизнеспособността на програмите по изкуства в университетите, което може да доведе до тяхното закриване. Това, от своя страна, би навредило на потока от таланти, които се вливат от висшето образование в творческите индустрии с годишен оборот от 111 млрд. паунда. Засегнати са музиката, танците, сценичните изкуства, изкуството и дизайна, както и медийните науки.

От началото на следващата университетска година субсидиите за високобюджетно финансиране на творчески и артистични специалности ще бъдат намалени наполовина. Службата за студентите (OfS), университетският регулатор в Англия, твърди, че загубата е само около 1% от комбинираната такса за курса и финансирането от OfS. Въпреки това активистите на кампанията заявиха, че въздействието ще бъде опустошително, ако се комбинира с допълнителни съкращения.

OfS също така посочи, че тежестта на лондонските университети ще бъде намалена поради измененията. Професор Франсис Корнър, управител на Голдсмитския университет в Лондон, изчисли, че реформите ще струват на нейното учебно заведение 2 млн. паунда годишно.

“Това изявление е в лицето на образованието в областта на творческите изкуства и заплашва да опустоши лондонските институции и заобикалящите ги градове. При положение че Луишам, нашият роден квартал, е един от най-бедните в Англия, отнемането на тези пари изглежда по-скоро като “пробиване надолу”, отколкото като “изравняване”. Тези намаления на тежестта на Лондон са пречка за нашата местна общност, докато тя се възстановява от Ковида-19.”

Според Джо Грейди, генерален секретар на Съюза на университетите и колежите (UCU), съкращенията са “акт на вандализъм”. “Това значително намаление на финансирането на творческите изкуства е едно от най-значителните посегателства срещу изкуствата и развлеченията в английските университети, които помним”, каза тя.

“То ще бъде опустошително за достъпа, което ще доведе до географски студени точки, тъй като много курсове ще станат нежизнеспособни – особено в университетите в столицата, където подкрепата за Лондон постепенно се прекратява.

“Университетите с по-голям брой студенти с по-ниски доходи са най-уязвими и е неетично да ги лишаваме от възможността да изучават теми като изкуство, драма и музика.”

“Тази новина е откровено последната капка за нашите членове, които през предходните 18 месеца оцеляваха без никаква държавна подкрепа и почти без работа”, заяви Наоми Пол, заместник-генерален секретар на Съюза на музикантите.

“Откакто научихме за потенциалните съкращения, нашите членове и останалата част от музикалната общност изразиха своето възмущение и ужас. Трябва да сме сигурни, че резервът от таланти няма да пресъхне. Закриването на възможностите за изучаване на музика е недалновидно и от това ще пострадаме всички.”

Министерството на образованието отхвърли твърденията, че правителството омаловажава изкуствата, като посочи, че са заделени допълнителни 10 млн. паунда за подпомагане на специализираните доставчици на изкуства. Представител на Министерството на образованието заяви: “Финансирането от наградата за стратегически приоритети е скромен процент от общите приходи на сектора на висшето образование.”

“Преразпределението на приоритетите има за цел да насочи средствата на данъкоплатците към дисциплини, които подпомагат НСЗ, научните изследвания, технологиите и инженерството, както и към специфичните нужди на пазара на труда, като например археологията, която е от решаващо значение за ключови отрасли като строителството и транспорта.”

Robert Teran
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos